ایرانشناسی

03 05 2019
کد خبر : 4211921
تعداد بازدید : 171

ایرانشناسی

 دبیر انجمن علمی شماره همراه استاد مشاور شماره همراه
اسما حیدریان   دکترانوش مرادی  

آخرین اخبار و اطلاعیه

 

وبینار " فلسفه شب یلدا و آداب و رسوم آن"

گفتگو با دکتر عباس پناهی رئیس انجمن ایرانی تاریخ شعبه گیلان

"تبیین اندیشه های استاد شهید مرتضی مطهری در خصوص ولایت امیرالمومنین علی(ع)"

مسابقه عکاسی با موضوع آثار تاریخی و دیدنی ایران

بازدید از موزه میراث روستایی

شماره سوم فصل نامه تخصصی ایران شناسی دانشگاه گیلان در فصل تابستان منتشر شد. صاحب امتیاز این نشریه انجمن علمی دانشجویان ایران­شناسی دانشگاه گیلان است. آرمین حیدریان دبیر سابق انجمن علمی دانشجویی بوده و مسئولیت مدیر مسئولی و سردبیری آن را  برعهده دارد.  در این شماره آثاری از دکتر نورعلی نورزاد (دانشگاه دولتی خجند، تاجیکستان)، دکتر پاتمت علیبکوا (فرهنگستان علوم، روسیه)، دکتر زرینه خان (دانشگاه اسلامی علیگرا، هندوستان)، دکتر امیرحمدالله صادقی­ نیا (بنیاد ایران‌شناسی، ایران)، دکتر روزینا خاتون (دانشگاه ویسوا بهاراتی، هندوستان)، سهیلا فرجی (دانشگاه تهران)، نسیم محمدی (دانشگاه تهران)، معصومه کیانپور (دانشگاه گیلان) و آرمین حیدریان (دانشگاه گیلان) منتشر گردید.

 انتشار شماره دوم (بهار ۱۳۹۶) فصلنامه تخصصی ایران شناسی دانشگاه گیلان

در این شماره آثاری از پروفسور آنجلا روپر (دانشگاه وست لندن، انگلستان)، دکتر جودی م. گانونا (دانشگاه آکسفورد، انگلستان)، دکتر لیز دوهر تیکا (دانشگاه شفیلد هالام، انگلستان)، دکتر زرینه خان (دانشگاه علیگرا، هندوستان)، دکتر وانگ یی دان (دانشگاه پکن، چین)، دکتر اشرف السادات موسوی فرد (دانشگاه حکیم سبزواری)، دکتر سید وحید موسوی فرد (دانشگاه پردیس بین المللی کیش)، دکتر شیخنا شیخ سعدبو سو (دانشگاه تهران، از سنگال)، سهیلا فرجی (دانشگاه تهران)، گلرخسار صفیه اوا (دانشگاه ملی، تاجیکستان)، مینا برادران سلمانی (دانشگاه سمنان)،  آرمین حیدریان (دانشگاه گیلان)، معصومه کیانپور (دانشگاه گیلان)، نادیا ره، (دانشگاه گیلان) و  فرشته سادات موسوی فرد (دانشگاه آزاد سبزوار) منتشر گردید.

نشست تخصصی " تحولات ایران شناسی در فرانسه"

نشست تخصصی " تحولات ایران شناسی در فرانسه"با همکاری انجمن ایرانی تاریخ( شعبه گیلان) و سخنرانی دکتر عباس پناهی ،دکتر حسن کهنسال و به همت نادیا ره از اعضای انجمن علمی دانشجویی ایران شناسی دانشگاه گیلان، شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۶ در پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان برگزار گردید.

برنامه با خیر مقدم نادیاره نماینده انجمن علمی ایران شناسی دانشگاه گیلان به مناسبت روز ایران شناسی آغاز شد. نخستین سخنران این نشست دکتر عباس پناهی بحث خود را با عنوان" تحولات ایران شناسی در فرانسه و تاثیر آن بر مطالعات ایرانی " آغاز کردند: چهار قطب ایران شناسی در دنیا مطرح است ۱- انگلستان ۲- فرانسه ۳- روسیه ۴- آلمان در این بین فرانسه نقش اساسی در مطالعات ایران شناسی داشته است. وی مطالعات ایران شناسی در فرانسه را به چهار دوره تقسیم نمود:

دوره اول) عصر صفوی؛ ایران شناسی با تکیه بر سفرنامه پژوهی بود. امتیاز سفرنامه های این دوره توجه به مسائل فرهنگی ، آداب و رسوم است و مهمترین این سفرنامه ها می توان به شاردن و تاورونیه اشاره نمود . اندیشه های ایران شهری نخستین بار توسط این تجربیات به غرب رسوخ کرد و نتایج آن آثارمونتسکیو و.. است.

دوره دوم) از اواخر صفویه تا سقوط ناپلئون : سیاحان به عزم تصرف اِلمان های استعماری وارد ایران می شدند اهم این افراد می توان به ژنرال گاردان و تره زل اشاره نمود گزارشات آنها حول محورهای سیاسی و ارتباطات سیاسی شکل گرفته است و کتاب ایران جهانی اثر نوایی نیز برگرفته از این آثار است.

دوره سوم) سده ۱۹ م: مسائل سیاسی ایران تحت شعاع نفوذ منافع انگلستان و روسیه بود و فرانسه از آن سهمی نداشت . به همین سبب ایران شناسی معطوف به باستان شناسی می شود.

دوره چهارم )سده ۲۰ م:ایران شناسی تکیه بر آداب و رسوم و فرهنگ بود و به مسائل تاریخی و سیاسی کمتر توجه شده است.در ادامه این بحث دکتر حسن کهنسال دانش آموخته دکتری تاریخ باستان از دانشگاه بورگن فرانسه  با موضوع "ایران شناسان فرانسوی و مطالعات ایران باستان " ایراد سخن فرمودند. وی ایران شناسی تاریخ باستان ایران در فرانسه را به سه دوره تقسیم نمود دوره اول شناسایی ایران ، دوره دوم کاوش و باستان شناسی و برآیند این دو دوره دوره سوم یعنی نمایه ای از ایران در موزه لوور را شکل داد. در صحبت های تفسیری دوره اول با ورود تاورونیه در قرن ۱۷ م به ایران آغاز شد در زمان  شاه صفی، شاه سلیمان و شاه عباس وی ۶ بار به ایران سفر کرد و دو نقاش با نام های دلوند و گرلود همراه وی بودند . آنها تصاویر بسیاری از بناها و آثار ارزنده ایران را برای نخستین بار به تصویر کشیدند از جمله تصویر تخت جمشید و نقش رستم و .. بعد از آنها شاردن در دوره شاه عباس به ایران سفرکرد نقاشی های شاردن از بناهای تاریخی ایران جز نخستین نمایه هایی از تمدن ایران در غرب بود. سپس پاسکال کوست همراه با اوژن فلاندن (نقاش ) در دوره محمد شاه قاجار ۱۲۲۰ ه. ش وارد ایران شد وی نیز تصاویر ارزنده ای از تمدن تاریخی ایران ترسیم نموده است. در این مرحله که دوره شناسایی محسوب می شود جهانگردان ایران باستان را به غرب شناساندند.

دوره دوم ، مرحله کاوش های باستانی بود. فرانسوی ها که در منازعه بر سر منافع ایران از انگلستان و روسیه عقب مانده بودند طی دریافت امتیازات کاوش های باستانی در دوره قاجار وارد ایران شدند . مادام ژان دیولافوا و همسرش مارسل آگوست دیولافوا پیشتاز در دریافت این امتیاز بودند . آنها طی قراردادی در سالهای ۱۸۸۵م – ۱۸۸۶ م به حفاری در شوش پرداختند . از مادام دیولافوا دو اثر ارزنده " سفرنامه مادام دیولافوا " و "خاطرات باستان شناسی شوش" برجای مانده است. این قرارداد امتیاز تا دوره مظفرالدین شاه ادامه داشت. ژاک دمورگان ادامه دهنده فعالیتهای دیولافوا در ایران بود سفرنامه وی توسط جهانگیر قائم مقامی ترجمه شده است وی در گیلان (منطقه تالش) نیز کاوش های ارزنده ای انجام داده است.آثار بسیاری از دمورگان به زبان فرانسه وجود دارد

:" انسان پیش از تاریخ" ، "  رساله سکه شناسی عهد باستان و میانه" ، " پیش از تاریخ شرق" ، " ایران از دیدگاه ژاک دمورگان"این آثار هنوز به فارسی ترجمه نشده است.  جنگ جهانی وقفه ای در ایران شناسی فرانسویان حادث کرد و پس از جنگ رومن گریشمن پربارترین کارشناس فرانسوی به عنوان دستیار ژرژ کنتو وارد ایران شد و پس از چندی خود مستقلا به فعالیت ادامه داد مهمترین سایتهای مورد کاوش وی تپه سیلک و شهر باستانی بیشابور بود تالیفات ارزنده ای از او برجای مانده ، کاربردی ترین اثر وی در ایران " ایران از آغاز تا اسلام " است اما به نظر بنده " تاریخ هنر ایران" در دو جلد که جلد اول مربوط به دوره ماد و هخامنشی و جلد دوم مربوط به پارت ها و ساسانیان است بسیار ارشمند هستند زیرا باستان شناسان فرانسوی متخصص تاریخ هنر نیز هستند و پیشینه مطالعاتی خوبی دارند تا جایی که کتاب رومن گریشمن بسیار پربارتر از " تاریخ هنر" آندره گدار تالیف شده است . بعد از وی ژان پرو از سال ۱۳۴۷ تا انقلاب اسلامی در ایران به کاوش پرداخت وی آخرین سرپرست فرانسوی پیش از انقلاب در شوش است. کشف الواح سنگی یادبود بنای آپادانا و کشف مجسمه سنگی داریوش اول منسوب به اوست. پیر بریان که بنده در دانشگاه تولوز فرانسه ایشان را ملاقات کرده ام از بزرگترین ایران شناسان و متخصص تمدن هخامنشی  است پژوهشهای او متمرکز بر دوره اسکندر و فرهنگ هلنی نیز هست. که متاسفانه در دپارتمان ایران شناسی مشغول به کار نیست همانند مارسل بازن که اونیز به عنوان یک ایران شناس در دپارتمان ایران شناسی فعالیت ندارد. غفلت در حوزه های ایران شناسی سبب شده تا این حوزه از سایر حوزه های رقیب همچون ترک شناسی و عرب شناسی عقب بماند و خلاء علمی بسیاری در ایران شناسی ایجاد شودکه بایستی با حمایت های ویژه و تلاش بسیار پر شود.

دوره سوم، لوور به عنوان نمایی عملی از تمدن ایران باستان و پیش از تاریخ است؛ که در واقع هر آنچه در دو دوره پیشین در ایران گردآوری شده را به بهترین نحو به دنیا معرفی و عرضه نموده است و توانسته است ایران شناسی را در سطح گردشگری بین المللی اشاعه دهد. در ادامه دکتر کهنسال به انتقاد از سیستم موزه داری ایران پرداخت وی معتقد است در حال حاضرموزه ملی ایران درخور تمدن باستانی ایران نیست این موزه می توانست  درآموزش نسل های آینده نقش اساسی داشته باشد. همانطور که کتابخانه ملی ایران بسیار درخور شایسته است امید است در آینده موزه ملی ایران نیز تجلی عملی از تمدن ایران باشد.دکتر کهنسال  در پایان صحبتهایش به سیستم آموزشی ایران شناسی در فرانسه به ویژه در دانشگاه استراسبورگ نیز اشارتی داشتند.

نشست تخصصی ایران شناسی در بامبرگ آلمان، روز شنبه مورخ ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۶، به همت انجمن ایرانی تاریخ و دانشجویان انجمن علمی ایران شناسی در پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان برگزار گردید. در این نشست ابتدا دکتر سید هاشم موسوی، رئیس پژوهشکده گیلان شناسی، درباره اهمیت برگزاری نشست ها و نیز سابقه توجه اروپایی ها به ایران و ایران شناسی در ادوار مختلف سخن گفت. سپس دکتر عباس پناهی، عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان، ضمن اشاره به نقش آلمانی ها در پژوهش های ایران شناسی، بر پیشتازی آنها در این حوزه تأکید کرد. در انتها دکتر مریم السادات فیاضی، عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان، به بررسی حوزه ایران شناسی بامبرگ و نقش آن در پژوهش های مربوط به ایران پرداخت.

گفتنی است در این برنامه از آرمین حیدریان (موسس و دبیر انجمن علمی ایران شناسی دانشگاه گیلان و دبیر کل انجمن های علمی پزوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان از سال ۱۳۹۳ تا اردیبهشت ۱۳۹۶)؛ مژده غلامعلی نژاد ؛ نادیا ره و معصومه کیانپور  از اعضای انجمن علمی دانشجویی ایرانشناسی با اهدای لوح تقدیربه عمل آمد.

کتاب «نوروز در دو سوی آستارارود»

کتاب «نوروز در دو سوی آستارارود (باورها، آیین ها، آداب و رسوم، بازی ها، خوراک ها و اشعار نوروزی تالشان ایران و جمهوری آذربایجان)»  نخستین اثر پژوهشی آرمین حیدریان (دبیر کل انجمن های علمی پژوهشکده گیلان شناسی) در قالب منتشر شد.

این کتاب در چهارده فصل به باورها و آداب و رسوم پیش، حین و پس از جشن چهارشنبه، تحویل سال نو خورشیدی(نوروز) و سینزه(جشن طبیعت) در قالب ۷۰ باورداشت و ۲۶۰ سنت، آیین، بازی، خوراک و نیز اشعار نوروزی تالشان ایران و جمهوری آذربایجان؛ به­همراه تصاویر رنگی به پرداخته است. کتاب در ۱۰۰۰ نسخه، جلد گالینگور با روکش سلفون، در زمستان ۱۳۹۵ خورشیدی و قیمت ۲۸۰۰۰ تومان در ۲۳۶ صفحه از سوی انتشارات پارپیرار روانه بازار شده است.

نخستین نشریه ایرانشناسی دانشگاه گیلان منتشر شد.

 این نشریه که در قطع وزیری و به صورت کتاب منتشر شده ۱۵۲ صفحه دارد که با صاحب امتیازی انجمن علمی ایران شناسی دانشگاه گیلان منتشر شده است. موسس، مدیر مسئول و سردبیر این نشریه آرمین حیدریان(دبیر کل انجمن های علمی پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان ) است. در نشریه مطالبی از ایران شناسی در ایران، اکراین، گرجستان، روسیه و … موجود است. شماره نخست نشریه با عنوان فصلنامه تخصصی ایران شناسی در پاییز و زمستان ۱۳۹۵ منتشر گردیده است.

«همایش تخصصی نسخ خطی فارسی در بالکان و اروپای شرقی»  

مقاله آقای آرمین حیدریان (دبیرکل انجمن های علمی پژوهشکده گیلان شناسی و دبیر انجمن علمی ایران شناسی دانشگاه گیلان ) با عنوان « چند رویداد مهم جنبش جنگل از نگاه اسناد (با تکیه بر نسخ خطی آرشیوهای اسناد ایران، انگلستان، آلمان و روسیه)»  برای سخنرانی در «همایش تخصصی نسخ خطی فارسی در بالکان و اروپای شرقی»  پذیرفته شد.

این همایش با هدف بررسی نسخ خطی فارسی در منطقه بالکان و اروپای مرکزی و با حضور استادان و صاحبنظران از دانشگاه های ایران و کشورهای این منطقه و در محورهای نسخ خطی فارسی، اسناد فارسی، نسخ خطی مربوط به ایران در زبان های دیگر، اسناد مربوط به ایران در زبان های دیگر، کاوشی در نسخ خطی شرقی برگزار می گردد.  دانشگاه علامه طباطبائی با همکاری کتابخانۀ ملی بلغارستان «سنت کریل و متدی» و دانشگاه صوفیه «سنت کلیمنت اخرید سکی» این همایش را برگزار خواهند کرد و دانشگاه علامه طباطبائی در آن مشارکت دارد. در این همایش دو روزه نمایندگان ۱۶ کشور و پژوهندگان  این حوزه،  یافته ها و تحقیقات خود در زمینه نسخه پژوه، مقالات علمی در  حوزه نسخه های خطی  فارسی در بالکان و اروپای مرکزی،  فرهنگ و تمدن مشترک ایران و حوزۀ بالکان  را ارائه خواهندکرد. نسخه پژوهی این  همایش با حضور و تدریس استادانی از دانشگاه علامه طباطبائی همراه خواهد بود.

شماره ۴۰ فصلنامه ی تحلیلی پژوهشی دادگر (ویژه نامه ی نوروزی)، اولین نشریه تخصصی بوم شناسی ایران  منتشر شد.

در این شماره ی دادگر، از معصومه(الهام) کیانپور، عضو انجمن علمی ایران شناسی دانشگاه گیلان، مقاله ای در بخش میراث با عنوان" از بناهای تاریخی تا هویت، اصالت وفرهنگ مردم گیلان" و یادداشتی در بخش زیست بوم با عنوان "روزهایی که شهرمان نفس خواهد کشید"  منتشر شده است. گفتنی است کیانپور، دبیری بخش میراث و  صفحه شعر فارسی و گیلکی این فصلنامه علمی فرهنگی را  برعهده دارد.

اولین همایش پدافند غیرعامل در حوزه دریای خزر

مقاله  مشترک نادیا ره  از اعضای انجمن علمی دانشجویی ایرانشناسی دانشگاه و دکتر روشن بابایی عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان با عنوان "ارزیابی ضرورت پدافند غیرعامل ساحل دریا در توسعه گردشگری (مطالعه موردی ساحل شفارود شهرستان رضوانشهر)" در اولین همایش پدافند غیرعامل در حوزه دریای خزر پذیرش شد.

همزمان با هفته پژوهش دانشجویی در پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان مراسمی با همکاری اعضای  انجمن علمی دانشجویی ایران شناسی دانشگاه برگزار گردید. در این مراسم که با ارائه ۱۰ سخنرانی از سوی دانشجویان ایرانشناسی و نیز میزگردهای تخصصی خوراک شناسی (با حضور دکتر روشن بابایی، دکتر سید هاشم موسوی،محمد بشرا و محمدتقی پوراحمد جکتاجی) و میزگرد تخصصی نهضت جنگل (با حضور دکتر عباس پناهی استاد مشاور انجمن علمی دانشجویی ایران شناسی، دکتر ابوطالب سلطانیان) برگزار گردید از  زحمات دکتر انوش مرادی و دیگر اعضای کادر پزوهشکده تقدیر به عمل آمد. همچنین از ۳ مقاله آقایان پورعلی، سپهر و خانم تمدنی به عنوان مقالات برتر هفته پژوهش دانشجویی سال ۱۳۹۵ تقدیر انتخاب شد.

طی مراسم تقدیر از پژوهشگران برتر دانشگاه در دانشکده های دانشگاه گیلان مورخ ۲۰ آذر ماه ۹۵ در تالار حکمت از دکتر عباس پناهی، استاد مشاور انجمن علمی دانشجویی ایرانشناسی دانشگاه گیلان به عنوان پژوهشگر برتر پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان و همچنین در بخش دانشجویی نیز از یاسر کرم زاده از اعضای هیئت  انجمن علمی دانشجویان ایران شناسی دانشگاه  به عنوان دانشجوی برتر تقدیر به عمل آمد.

مطالب متعددی ازقبیل قلعه های تاریخی آستارا، زندگی نامه شیخ حزین لاهیجی، تاریخ بقعه امام زاده ابراهیم و اسماعیل آستارا، بیوگرافی شیخ زاهد گیلانی، جاذبه های گردشگری و … از آرمین حیدریان دبیر انجمن علمی دانشجویان ایرانشناسی دانشگاه گیلان در کتاب سیمای شهر بندر آستارا (ویژه گردشگری) تالیف سید رضا سیدی مقدم در ج گردیدو نویسنده کتاب نیز به پاس همکاری مجدانه وی در صفحه ماقبل پایانی کتاب ازایشان تقدیر وتشکر نموده است.

 

همکاری الهام کیانپور از اعضای انجمن علمی ایرانشناسی دانشگاه گیلان در تهیه شماره ۳۹ نشریه دادگر، که انتشار یافت. در این شماره گفتگوی اختصاصی دادگر پیرامون گردشگری گیلان با دکتر طالع ماسوله، رئیس دبیرخانه ی شورای عالی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور است. بخش میراث این نشریه نیز از الهام کیانپور می باشد.

ارائه مقاله با عنوان «ایرانشناسی در دانشگاه ماربورگ آلمان»  توسط مژده غلامعلی نژاد از اعضای انجمن علمی دانشجوی ایرانشناسی در"یازدهمین کنفرانس بین المللی ترویج زبان و ادبیات فارسی" که  روزهای ۱۷، ۱۸ و ۱۹ شهریور ماه در دانشگاه گیلان برگزار گردید.

شایان ذکر است آرمین حیدریان، دبیر انجمن علمی دانشجویان ایرانشناسی دانشگاه گیلان نیز به عنوان دستیار دبیرخانه همایش مسئولیت پذیرش، اسکان و راهنمایی مهمانان را بر عهده داشت.

 

شماره ۳۸ فصلنامه تحلیلی پژوهشی دادگر، اولین نشریه تخصصی بوم شناسی ایران  منتشر شد.

در این شماره از دادگر، میزگردی با عنوان " رشت در مسیر بازآفرینی بافت فرهنگی, تاریخی" با حضور دکتر محمدعلی ثابت قدم,شهردار رشت , مهندس رضا رسولی, رئیس کمیسیون حمل و نقل و ترافیک شورای شهر رشت و  معصومه(الهام) کیانپور، از اعضای انجمن علمی ایرانشناسی دانشگاه گیلان و دبیر بخش میراث این نشریه صورت گرفته و منتشر شده است. گفتنی است کیانپور دبیری صفحه شعر فارسی و گیلکی این فصلنامه علمی را نیز برعهده دارد.

کتاب "سایه مسیح" به مناسبت صد و دهمین سالگرد تولد نیکوکار گیلانی,مسیو آرسن میناسیان, به کوشش ایساک یونانسیان منتشر شد.

مقاله ی معصومه (الهام) کیانپور از اعضای انجمن دانشجویان ایرانشناسی دانشگاه گیلان با عنوان "هم نام مردی با یاد نیک… برای پسرم آرسن" در این کتاب در کنار مقالات دیگر به چاپ رسیده است.

آرمین حیدریان، دبیر انجمن علمی دانشجویان ایرانشناسی دانشگاه گیلان به عنوان یکی از خبرنگاران و مقاله نویسان تاثیر گذار شهرستان  مرزی بندر آستارا در سال گذشته، روز ۱۷ مرداد ۱۳۹۵ به وسیله فرماندار و مسئولین بلند پایه شهرستان آستارا تجلیل شد.

گفتنی است پیش از این نیز حیدریان به همراه معصومه کیانپور، عضو دیگر انجمن علمی دانشجویان ایرانشناسی دانشگاه گیلان ضمن حضور در مراسم تجلیل از خبرنگاران برگزیده استان گیلان که با حضور استاندار و مسئولین فرهنگی گیلان برگزار گردید، با دریافت لوح تقدیر و هدیه نقدی مورد تقدیر  استانداری و اداره کل ارشاد استان گیلان قرار گرفته بودند.

 

– ارائه مقالات علمی به صورت سخنرانی، پوستر وکتبی در همایشهای معتبر توسط اعضای اصلی انجمن:

ردیف

عنوان مقاله

نویسنده مقاله

عنوان همایش

سطح همایش

نوع ارائه

۱

نگرشی بر درون مایه های پایداری در اشعار گیلکی دفاع مقدس

معصومه کیانپور

ادبیات پایداری

ملی

چاپ در مجموعه مقالات

۲

سگ در ضرب المثل های تالشی

آرمین حیدریان

زبانها و گویش های کرانه های جنوبی دریای خزر

بین المللی

چاپ در مجموعه مقالات

۳

بررسی مردم شناسی راهکارهای حل اختلاف در جامعه روستایی گیلان با تکیه بر نقش کدخدامرد

ساهره سکوتی

عدالت ترمیمی و پیشگیری از جرم

بین المللی

چاپ در مجموعه مقالات

           

 

مراسم سخنرانی علمی همراه با نمایش فیلم و ارائه مقاله روز ۱۸ اردیبهشت ساعت ۱۰ صبح در پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان با همکاری مستقیم انجمن علمی دانشجویان ایرانشناسی برگزار شد.

کتاب ماخذ شناسی تحلیلی توصیفی جنبش جنگل تالیف دکتر عباس پناهی استاد مشاور انجمن علمی ایرانشناسی و عضو هیات علمی دانشگاه گیلان به چاپ رسید. این اثر در پنج فصل به بررسی و پژوهش در زمینه ماخذ مهم مربوط به جنبش جنگل و تمامی مراکز اسنادی و آرشیوی مربوط به جنبش جنگل می پردازد.کتاب توسط انتشارات دانشگاه گیلان به چاپ رسیده است.

مراسم بزرگداشت روز معلم در تاریخ ۱۲ اردیبهشت ۹۵ در پزوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان به وسیله انجمن علمی دانشجویان ایرانشناسی برگزار گردید.

مراسم رونمایی از کتاب و بزرگداشت دکتر منوچهر ستوده از سوی حوزه هنری گیلان و انجمن علمی دانشجویان ایرانشناسی در تاریخ ۹ اردیبهشت ۹۵ ساعت ۱۸ در پزوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان برگزار شد برگزار گردید.

 

انتخاب یکی از اعضای انجمن علمی ایرانشناسی به عنوان برگزیده مسابقه عکاسی هفت سین روابط عمومی دانشگاه در نوروز ۹۵

 

کسب مجوز نشریه دانشجویی «ایرانشناسی» با رتبه علمی – تخصصی 

مجوز نشریه دانشجویی «ایرانشناسی» با درجه علمی – تخصصی صادر شد. این نشریه نخستین نشریه مستقل و علمی ایرانشناسی دانشگاه گیلان است که به وسیله دانشجویان همین رشته کسب امتیاز شده و اداره خواهد گردید.

صاحب امتیاز: انجمن علمی دانشجویان ایرانشناسی دانشگاه گیلان

مدیر مسئول: ساهره سکوتی

سردبیر: آرمین حیدریان

 

انتشار مقاله ای با عنوان « چند رسم نوروزی در آستارا» از دبیر انجمن علمی ایران شناسی دانشگاه گیلان در شماره ۱۲ نشریه فرهنگی گلین

کمک های انسان دوستانه دانشجویان انجمن علمی ایرانشناسی دانشگاه گیلان  به افراد نیازمند

با اهدای(کیف، کفش و پوشاک) به کودکان بی سرپرست و افراد تحت تکفل موسسه خیریه حضرت محمد رسول ا… (ص) شهرستان تالش در سال جدید ۹۵

سخنرانی و ارائه مقاله دبیر انجمن علمی در نخستین مراسم سنتی و آئینی  چهارشنبه سوری

جشن سنتی چهارشنبه‌ سوری و نوروزگاه روز دوشنبه ۲۴ اسفند ماه ۱۳۹۴ در محل سد ساحلی تالش برگزار شد که مورد استقبال بسیار زیاد جوانان و مردم این شهرستان و حتی نقاط مختلف داخل و خارج استان قرار گرفت. مراسم نوروزگاه در شهرستان تالش با برنامه های متنوع فرهنگی از جمله سخنرانی، شعرخوانی، سفره هفت سین، اجرای آیین باستانی چهارشنبه سوری، موسیقی سنتی و آیینی، سفره غذاهای محلی ویژه چهارشنبه سوری، مسابقه رنگ آمیزی تخم مرغ و نیز نوروز خوانی و تکم گردانی و… با حضور مسئولین سیاسی (فرماندار، شهردار، شورای شهر، ریاست میراث فرهنگی و …) و چهره های فرهنگی، ادبی و هنری شهرستان های تالش نشین استان های گیلان و اردبیل (نمین، آستارا، تالش، رضوانشهر، ماسال و شاندرمن، خلخال، فومن و شفت) برگزار شد.

آرمین حیدریان، دبیر انجمن علمی دانشجویان ایرانشناسی دانشگاه گیلان هم به دعوت اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستانهای تالش، رضوانشهر، ماسال و شاندرمن به عنوان پژوهشگر ایرانشناسی و مهمان ویژه جشن، به سخنرانی درباره سنت های نوروزی فراموش شده و در حال نابودی تالشان و شعر خوانی تالشی پرداختند که با استقبال گرم حضار مواجه گردید.

پیشواز جشن باستانی نوروز ۹۵

انجمن علمی دانشجویی ایران شناسی دانشگاه به مناسبت فرا رسیدن سال نو هجری شمسی با برگزاری مراسمی به پیشواز جشن باستانی نوروز ۹۵ رفت.

دکتر مجتبی میرمیران و دکتر انوش مرادی یاسوری از اعضای هیأت علمی گروه پژوهشی گیلان شناسی و سخنرانان این مراسم، درباره نوروز ایرانی مطالبی را مطرح و توصیف نمودند. شعر خوانی و نوروزنامه خوانی و رونمایی از ۳ جلد کتاب «دانشنامه فرهنگ مردم ایران» منتشر شده به وسیله انتشارات مرکز دایره المعارف اسلامی از دیگر برنامه های این مراسم بود.

شایان ذکر است این برنامه در روز چهارشنبه مورخ ۹۴/۱۲/۱۹ در پژوهشکده گیلان شناسی برگزار شد.

انتشار شماره ٣٧ فصلنامه تحلیلی پژوهشی دادگر، اولین نشریه تخصصی بوم شناسی ایران

در این شماره از دادگر، گفت و گویی خواندنی با آقای نادر افشاریان (نویسنده کتاب تاریخ شفت) با نام «شفت و آیینه ی زمان» از بانو معصومه کیانپور، از اعضای هیئت مدیره انجمن علمی ایرانشناسی دانشگاه گیلان منتشر شده است. گفتنی است خانم کیانپور دبیری بخش میراث و همچنین دبیری صفحه شعر فارسی و گیلکی این فصلنامه علمی را نیز برعهده دارد.

از مولفان سه مقاله برتر مشترک نخستین همایش ملی گیلان در گستره تاریخ صفویه که روز پنجشنبه ۱۳ / ۱۲ / ۱۳۹۴ در تالار حکمت دانشکده علوم انسانی دانشگاه گیلان برگزار گردید.

مقاله «جغرافیای تاریخی آستارا در گستره عصر صفوی، افشاری و زندیه» از آرمین حیدریان دبیر انجمن

مقاله «نگاهی بر کاروانسراهای عصر صفوی در گیلان» از معصومه کیانپور و از اعضای انجمن علمی

ـ حضور اعضای انجمن علمی دانشجویی به همراه استاد مشاور در سالن هلال احمر گیلان

ـ تهیه و تدوین چیستان های مربوط به آستارا  در کتاب چیستان های تالشی اثر سید مومن منفرد چُماچار توسط آرمین حیدریان، دبیر انجمن علمی دانشجویان ایرانشناسی دانشگاه گیلان

– ارائه مقالات علمی به صورت سخنرانی، پوستر وکتبی در همایشهای معتبر توسط اعضای اصلی انجمن:

ردیف

عنوان مقاله

نویسنده

عنوان همایش

سطح

نوع ارائه

۱ سیمای معشوق از دید عاشق در دوبیتی های تالشی (با تکیه بر روایت های آستارا) آرمین حیدریان شعر و ادب تالش منطقه ای چاپ
۲ آیین تدفین در منطقه قومی تالش آرمین حیدریان مردم شناسی مرگ و زندگی ملی چکیده(مقاله ارسال نشد)
۳ پراکندگی جغرافیایی ابریشم در گیلان عصر صفوی آرمین حیدریان گیلان در گستره عصر صفوی ملی پوستر و چاپ
۴ جغرافیای تاریخی آستارا در گستره عصر صفوی، افشاری و زندیه آرمین حیدریان گیلان در گستره عصر صفوی ملی پوستر و چاپ
۵ بررسی آرامگاه منسوب به شیخ زاهد گیلانی در شیخانور لاهیجان آرمین حیدریان و خدایار دژکامه گیلان در گستره عصر صفوی ملی پوستر و چاپ
۶ بررسی مردم شناختی جشن باستانی آبریزان و تیرما سیزده در گیلان و رونق آن در دوره شاه عباس صفوی ساهره سکوتی گیلان در گستره عصر صفوی ملی چاپ
۷ معرفی بنای کاروانسرای تی تی در سیاهکل از دوره صفویه و منظر آسیب شناسی این رباط مژده غلامعلی نژاد گیلان در گستره عصر صفوی ملی چاپ
۸ میللر و متون تالشی یاسر کرمزاده زبانهای کرانه دریای خزر بین المللی فعلا چکیده
۹ نگرشی بر رویکردهای اجتماعی در شعر شاعران گیلکی سرا معصومه کیانپور زبانهای کرانه دریای خزر بین المللی فعلا چکیده
۱۰ نگاهی بر کاروانسراهای عصر صفوی در گیلان معصومه کیانپور گیلان در گستره عصر صفوی ملی چاپ
۱۱ طبیعت گرایی در اشعار گیلکی محمد بشرا در کتاب ایله جار معصومه کیانپور هفته پژوهش دانشجویی سخنرانی
۱۲ طبیعت گرایی در شعر شاعران گیلکی سرا معصومه کیانپور پژوهش های کاربردی در مطالعات زبان بین المللی سخنرانی
۱۳ فرهنگ عاشورا در اشعار تالشی نادیا ره زبانهای کرانه دریای خزر بین المللی فعلا چکیده
۱۴ مطالعه تطبیقی تاثیرصنعت ابریشم در هنر زنان گیلان، عصر صفویه و دوره پهلوی نادیا ره گیلان در گستره عصر صفوی ملی چاپ
۱۵ نقش و کارکرد معماری مناطق کوهستانی گیلان در توسعه گردشگری نادیا ره هفته پژوهش دانشجویی سخنرانی
۱۶ نقش و کارکرد جاذبه های فرهنگی، تاریخی تالش در توسعه گردشگری منطقه نادیا ره میراث فرهنگی و توسعه پایدار ملی سخنرانی

– مقالات و گزارش های علمی منتشر شده به وسیله اعضای اصلی انجمن در نشریات داخلی:

ردیف

نام مقاله یا گزارش

نام نویسنده

کشور

نام نشریه

درجه علمی

۱ خوشا به حالت ای روستایی (نگاهی به روستای انبوه) الهام کیانپور ایران دادگر علمی – تخصصی
۲ تجلی هنر شیعی در دیوار نگاره های بقعه چهار پادشاه مژده غلامعلی نژاد ایران فرهیختگان سیاسی، فرهنگی
۳ باورها و آداب جشن نوروز در بندر آستارا آرمین حیدریان ایران گیلان ما سیاسی، ادبی، فرهنگی
           
           

– کتابهای منتشر شده (تالیف، ترجمه و گردآوری) به وسیله اعضای اصلی انجمن:

ردیف

نام کتاب و نویسنده

تصویر کتاب

تاریخ نشر

نوع نشر

انتشارات

۱

گرده سوئه(اشعار تالشی) / یاسرکرمزاده هفت خوانی  a3

زمستان ۹۴

تالیف

پر هیب تهران

۲

داستانهایی از متون تالشی اثر خاورشناس روس میللر / یاسر کرمزاده هفت خوانی  a4

زمستان ۹۴

ترجمه

پرهیب تهران

۳

دستونهای تالشی اسالمی / یاسر کرمزاده هفت خوانی  a5

زمستان ۹۴

گردآوری

فرهنگ ایلیا رشت

 

–  نشست علمی «ایرانشناسی و زبان فارسی در دانشگاه های جمهوری فدرال روسیه» با حضور ایرانشناسان دانشگاه های مسکو، ماخاچ قالا، سنت پترزبورگ، آستراخان، غازان و … در سالن دکتر رحمدل پژوهشکده گیلان شناسی به همراه بازدید هیئت خارجی از آرامگاه میرزا کوچک جنگلی.

– برگزاری نشست علمی «ایرانشناسی و دنیای امروز» با سخنرانی دکتر آزاد، استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران به همراه بازدید ایشان از موزه اسناد و پایان نامه های کار شده در پژوهشکده.

 

– برگزاری نشست علمی«ارتباط جای نام های باستانی گیلان و مازندران با اقوام پیش از تاریخ و تاریخی» با سخنرانی پروفسور گارنیک آساتریان از ایرانشناسان برجسته دنیا و ریاست مرکز ایرانشناسی قفقاز.

 

– سرویس رایگان مشاوره علمی و مقاله نویسی به مدت چهار ساعت در هر هفته توسط دبیر انجمن علمی به دانشجویان ورودی جدید و قدیم به صورت حضوری و تلگرامی (گروه ایرانشناسی).

– برگزاری جشنواره غذا به مناسبت پیشواز شب یلدا در پژوهشکده گیلان شناسی  (۹۴/۹/۲۹)

– بازدید از نمایشگاه آثار هنری دکتر افشین عموزاده در سالن خاتم الانبیاء رشت (۹۴/۹/۱۴)

– بازدید علمی از مجتمع گردشگری و صنایع دستی (گیلان ۱۳۴۰) واقع در خمام رشت به سرپرستی دکتر روشن بابایی همتی (۹۴/۰۹/۰۸)

 – سرویس رایگان مشاوره علمی و مقاله نویسی دانشجویی به مدت چهار ساعت در هر هفته توسط دکتر عباس پناهی (استاد مشاور) و اعضای فعال انجمن علمی

– تشکیل جلسات مستمر ماهانه با حضور دکتر عباس پناهی (استاد مشاور) برای هماهنگی برنامه ها

– حضور فعال در بخش خدمات و پذیرش مهمانان در همایش ملی نقش نهضت جنگل در تحولات فکری و اجتماعی تاریخ معاصر ایران

– حضور فعال در تنظیم دکوراسیون موزه اسناد نهضت جنگل پژوهشکده

– حضور فعال در نشست ها و کارگاه های آموزشی داخل پژوهشکده

– نظم و ترتیب دادن به کتابخانه پژوهشکده گیلان شناسی

– حضور فعال در نمایشگاه سالانه کتاب گیلان و تشکیل کلاس علمی

– تهیه کتاب های علمی غیر درسی مرتبط با رشته و اهداء رایگان آن به دانشجویان هم رشته

– تهیه کتاب های درسی از تهران و تحویل به دو سوم قیمت روی جلد به دانشجویان هم رشته

– تهیه مقالات علمی به صورت ورد و پی دی اف و گذاشتن در اختیار دانشجویان هم رشته

– تشکیل گروه علمی ـ دانشجویی ایران شناسی تلگرامی و اطلاع رسانی تمامی همایش ها، نشست ها و مراسم معتبر علمی و فرهنگی داخل و خارج کشور به دانشجویان هم رشته

– حضور فعال و ارائه مقالات علمی به صورت سخنرانی، پوستر و ارائه کتبی در همایش های معتبر بین المللی، ملی و منطقه ای به شرح زیر: (بیشینه مقالات با دکتر پناهی به صورت مشترک کار شده است)

ردیف عنوان مقاله نویسنده مقاله عنوان همایش سطح همایش نوع ارائه
۱ پژوهشی درباره آیین علم جوش در آستارا آرمین حیدریان ایرانشناسی ملی سخنرانی و چاپ
۲ افسانه سیاه گالش در شرق و غرب گیلان آرمین حیدریان ایرانشناسی ملی پوستر
۳ پوشاک تالشی از منظر کتب و سفرنامه ها آرمین حیدریان تالش شناسی ملی سخنرانی و چاپ
۴ پیشینه تاریخی سفال و سفالگری در منطقه قومی تالش آرمین حیدریان تالش شناسی ملی کتبی
۵ نقش اکوتوریسم در توسعه گردشگری گیلان آرمین حیدریان راهکارهای توسعه گیلان ملی سخنرانی و چاپ
۶ نقش آستارا در نهضت جنگل آرمین حیدریان نقش نهضت جنگل… ملی پوستر
۷ نقش هلاکو رامبد در تحولات دهه پنجاه مجلس شورای ملی آرمین حیدریان تاریخ مجلس ملی کتبی
۸ بررسی راهکارهای تدوین زبان معیار ادبی برای تالشان آرمین حیدریان شعر و ادب تالش منطقه ای سخنرانی و چاپ
۹ نقش غلامعلی بابا ماسوله ای در جنبش جنگل آرمین حیدریان هفته پژوهش دانشجویی سخنرانی و چاپ
۱۰ سگ در ضرب المثل های تالشی آرمین حیدریان زبانهای کرانه دریای خزر بین المللی فعلا چکیده
۱۱ مراسم آیینی علم‏بندی در ماسوله ساهره سکوتی ایرانشناسی ملی سخنرانی و چاپ
۱۲ تحلیل زبان شناسی تاریخی از چند واژه تالشی ساهره سکوتی تالش شناسی ملی کتبی
۱۳ اسطورة جشن و یادکردی از جشنواره‏ های آن در گیلان ساهره سکوتی کله ‏آباد ملی سخنرانی و چاپ
۱۴ پژوهشی بر آیین‏‏ ها و نماد‏ها در مراسم علم‏بندی ماسوله ساهره سکوتی هفته پژوهش دانشجویی سخنرانی و چاپ
۱۵ مجلس بیست و دوم و مسئله جدایی بحرین از ایران خدایار دژکامه تاریخ مجلس ملی کتبی
۱۶ نقش سالار فاتح در انقلاب مشروطه خدایار دژکامه هفته پژوهش دانشجویی کتبی
۱۷ سیاه گالش اسطوره یا افسانه با تکیه بر روایت های املش مهشید قنبری املش شناسی ملی کتبی
۱۸ تجزیه و تحلیل واقعه منجیل از نگاه مورخان جنگل و انگلیسی مهشید قنبری هفته پژوهش دانشجویی کتبی
۱۹ آداب و رسوم عید نوروز در روستای پرشکوه لنگرود مژده غلامعلی نژاد میراث طبیعی فرهنگی و توسعه پایدار … بین المللی کتبی

 

دسته بندی :
گیلان شناسی
دانشکده ادبیات و علوم انسانی