معرفی تشکلهای اسلامی

 

بی تردید وجود تشکل‌های اسلامی سیاسی در میان دانشجویان یکی از علل پایداری و تأثیرگذار حرکت‌های دانشجویی بوده است. قبل از پیروزی انقلاب اسلامی این تشکل‌ها پایگاهی مناسب برای پاسداری از ارزش‌ها و مبانی اسلامی در دانشگاه و کانونی برای مبارزه با رژیم ستم شاهی محسوب می‌شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز با تغییر اقتضائات اجتماعی و سیاسی کشور این تشکل‌ها علاوه بر کارکردهای نظری و فکری با حضور پرشور در عرصه‌های علمی و سیاسی تبدیل به یکی از پرطرفدارترین و تعیین کننده‌ترین جریان‌های سیاسی در جهت‌گیری‌های اجتماعی و سیاسی کشور شده‌اند. تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در ایران و حضور فعال دانشجویان در عرصه‌های مختلف انقلاب و دفاع مقدس نمونه‌هایی از نقش آفرینی‌های جنبش دانشجویی کشور می‌باشد.
اینک پس از گذشت قریب ۳۵ سال از انقلاب اسلامی مردم ایران و گشوده شدن فصل جدیدی از مشارکت مردم در امور سیاسی و اجتماعی جامعه، زمینه حضور و مشارکت جوانان بویژه دانشجویان در عرصه‌های اجتماعی مساعدتر و تمایل آنان به فعالیت در تشکل‌های دانشجویی افزایش یافته است. از این رو در قالب آیین‌نامه گروه‌های دانشجویی که مایل به فعالیت سیاسی ـ اجتماعی در عرصه دانشگاه باشند با طی مراحل قانونی مجوز لازم را از دانشگاه اخذ می‌نمایند.

در سایه حمایت دانشگاه‌ها از فعالیت‌های سیاسی دانشجویی در حال حاضر انجمن اسلامی دانشجویان، جامعه اسلامی دانشجویان و  تشکل اسلامی دیگر با عناوین مختلف در سطح دانشگاه‌های وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری فعالیت می‌نمایند که با توجه به فضای مساعد جامعه دامنه فعالیت این تشکل‌ها از عرصه دانشگاه‌ها فراتر رفته و در پهنه ملی به جهت دهی و روشنگری افکار عمومی می‌پردازند. از آنجا که دوران دانشجویی برای تمرین سیاسی و کسب تجربه در این عرصه بسیار مفید و سودمند است فعالان اینگونه تشکل‌ها عمدتاً پس از دوران دانشجویی نیز به عنوان چهره‌های شاخص سیاسی کشور به ارائه خدمات مؤثر اشتغال داشته‌اند.
فعالیت تشکل‌های اسلامی دانشجویان در دانشگاه‌ها شامل برگزاری مراسم مختلف سیاسی ـ اجتماعی ـ فرهنگی، تریبون آزاد، اردوهای فرهنگی، انتشار نشریات، موضع گیری‌های سیاسی در قالب بیانیه‌ها و بسیاری فعالیت‌های دیگر می‌باشد. تشکل‌های دانشگاهی هم‌سو با تشکیل تشکل‌های سراسری تحت عنوان اتحادیه، فعالیت‌های خود را از عرصه دانشگاه‌ها به بیرون از آن تعمیم داده و وارد مناسبات سیاسی و اجتماعی کل کشور شده‌اند. نمونه‌هایی از این اتحادیه‌ها عبارتند از:
اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان سراسر کشور (دفتر تحکیم وحدت) ، جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه‌های سراسر کشور، اتحادیه‌های انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه‌های سراسر کشور. همچنین یکی دیگر از تشکلهای فعال در دانشگاه‌ها بسیج دانشجویی می‌باشد.

در آیین‌نامه اجرایی قانون تشکیل و تقویت و توسعه بسیج دانشجویی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی موارد زیر به عنوان اهداف این نهاد آمده است:

۱٫ تحقق فرامین و رهنمودهای حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری
۲٫ تقویت روحیه همکاری و مسئولیت پذیری
۳٫ بسط فرهنگ و تفکر بسیجی
۴٫ ایجاد آمادگی دفاع همه جانبه از دستاوردهای انقلاب اسلامی در عرصه‌های گوناگون فرهنگی علمی و دفاعی

 

گزیده ای از وظایف تشکل های اسلامی دانشجویان:

۱. ایجاد ارتباط فعال و موثر با مدیران فرهنگی، کارشناسان و تشکل های اسلامی دانشگاه ها و تبیین سیاست هاو برنامه های دفتر امور فرهنگی برای آنها.
۲٫ بررسی و کارشناسی طرح های ارائه شده از سوی تشکل های اسلامی دانشجویی از لحاظ محتوایی، مالی وفنی.
۳٫ برنامه ریزی و برگزاری نشست های منطق های و یا سراسری کارشناسان و نمایندگان تشکل های اسلامی پس از تصویب در دفتر امور فرهنگی.
۴٫ پی گیری مصوبات دفتر امور فرهنگی اعم از تخصیص بودجه، روند اجرایی برنامه ها، زمانبندی و محتوای آنها و …
۵٫ مشارکت در تنظیم آیی ننام ههای مربوط به تشکل های اسلامی و تلاش در جهت اجرای آنها.
۶٫ شرکت در جلسات هماهنگی و همکاری با نهادها، سازمان ها و دانشگاه ها بر اساس صلاحدید مدیر کل فرهنگی.
۷٫ تهیه و تدوین گزارش مکتوب از فعالیت های مربوطه بصورت هر سه ماه یکبار و ارائه آن به مدیرکل.
۸٫ ارائه طرح های نو و پی گیری کارشناسی عملی شدن آنها جهت ایجاد انگیزه و بستر مناسب برای فعالیت تشکلهای اسلامی.
۹٫ اخذ و بررسی اعتراضات هیأت نظارت دانشگاه‌ها و ارائه آن به دبیرخانه هیأت مرکزی نظارت بر تشکل‌های اسلامی جهت بررسی و تصمیم نهایی.

 از دیگر تشکل های فعال در دانشگاه در بخش اساتید، انجمن مدرسان و بسیج اساتید می باشند که با برنامه ریزی دقیق و طراحی برنامه های هدفمند از جمله نشست های معرفتی، بصیرتی و تشکیل و مشارکت در کارگروه های تخصصی دانشگاه و استان به ایفای نقش می پردازند.

اهم برنامه ها

۱ـ پیوست نگاری فرهنگی

۲ـ کرسی های نقد و نظر

۳ـ نشست های معرفتی و بصیرتی

۴ـ نشست های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی

همچنین در حوزه کارمندی نیز بسیج اداری دانشگاه فعال بوده و با تبیین نقشه راه جامع فرهنگی و اجتماعی و تدوین و طراحی برنامه های  جذاب و مناسبتی در تلاش برای ارتقای سطح مشارکت، همدلی و روحیه تعاون و افزایش کارایی در بدنه اجرایی سازمان می باشد.

۱ـ برنامه های جامع افزایش روحیه و نشاط اداری

۲ـ اردوهای راهیان نور و غرب کشور

۳ ـ نشست های مناسبتی، ملی و مذهبی و  تعظیم شعائر

۴ـ دوره های آموزشی تعالی سازمانی

نام و نام خانوادگی کارشناس واحد:آقای علی اکبر حسین خواه

محل خدمت: سازمان مرکزی دانشگاه ـ طبقه چهارم ـ معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه